Starten

Moelvmarkas venner.
Ble stiftet 24. september 2001.

Formål :
Å legge til rette for friluftsliv i det området som kan nås på en dagstur til fots eller på ski fra Moelv, et areal på ca 200 km2. Vi kaller det for midtre Ringsaker.

Visjon:   

Vi hadde en visjon om at h ele midtre Ringsaker skulle dekkes av et nett av turstier slik at alle som bor i dette området skulle kunne starte til fots eller på ski hjemmefra. 

Gjennomføring:
Hvor lang tid det ville ta, visste vi ikke, men med litt forbedring hvert år, ville det kunne bli bra til slutt. 
Vi satte opp årsplaner og ei ønskeliste for året. Som dugnadsgjeng har vi arbeidet uten tidspress og stress for å rekke alt som står der. 
Planen har sikret at vi har holdt retningen, og at all innsats er blitt koordinert. Så har vi nærmet oss målet litt for hvert år.

Etter 16 år er vi nå i mål. Alle tiltak som sto på lista, er fullført.

Viktige forutsetninger.                                           Alle inngrep i naturen har skjedd i nært samarbeid med grunneierne. Grunneierne må hele tiden føle at de har full kontroll med det som skjer. Dette innebærer at ingen må utføre noe rydde - eller merkearbeid uten grunneiers tillatelse.


Lokalsamfunnet får summen av det vi alle vil yte.
Motto :
LITT FRA HVER GIR MYE TIL ALLE.

Sammarbeid :
For å oppnå målsettingen har vi samarbeidet med :
* Ring IL
* Veldre Historielag
* Næroset IL
* Veldre ski- Mjøsski
* Moelven IL, skigruppa

Vi møtes 2 ganger per år, og orienterer hverandre og samordner tiltakene. Sammen har vi nå et merket skiløypenett på ca 160 km og et sammenhengde nett av turstier på nær 280 km.Medlemskap.
"Kontingent" i laget er min. 5 timer arbeid per år. Ingen penger.
Vi synes ikke det er rimelig å forlange at folk som vil jobbe gratis, skal måtte betale for det.
Penger til driften får vi fra lokal-befolkningen som setter inn selvvalgte beløp på kontoen vår: 1604.03.17264, og fra folk som gir grasrotandelen sin til oss. Fra kommunen får vi 15 - 20000.- kr pr. år.
Pengene brukes til stier og trivselstiltak i hele samarbeids-området, og ingen ting brukes til administrasjon.


Vedlikehold av stiene:

For at stiene ikke skal gro igjen, er vi avhengige av at mange vil rydde et stykke hver der de ferdes.  Det er det som ligger i slagordet vårt: "Litt fra hver gir mye til alle". De som rydder et stykke, en rode, kaller vi stifaddere.

Stinettet er nå på ca 280 km.
Vi har delt det opp i 13 soner. 
Hver sone har en soneleder som skal holde oversikten og si fra om hva som bør gjøres.  

Hver sone er delt inn i roder. Målet er at  hver rode skal ha en "stifadder", en som sørger for at den stien ikke gror igjen. Vi mangler mange stifaddere. Kanskje du vil være med?
 

Vi har utbedret mange gamle ferdselsårer slik at tilveksten der kan slås med hagetraktor. Og vi har kjøpt inn batteridrevet rydderedskap som gjør ryddearbeidet ganske effektivt.Stiene er forsynt med gjerdeklyv, bruer og en mengde myrlemmer. Målet er at en skal kunne gå hele stinettet med joggesko.

Langs stiene har vi sørget for en god del trivselstiltak og gode turmål:

1.Plakater med kunnskap om flora, fauna og historie.

2.170 sitteplasser på gode pausesteder.

3.Utsiktstavler på de 4 beste utsiktspunktene.

4. Badebrygger og båt ved 2 ellers lite tilgjengelige skogstjern.

5. 31 små parkeringsplasser der sti krysser bilveg.

6. 4 laftede koier med gode ovner og overnattingsmuligheter for en familie.

7. En attraktiv lekeplass med mange muligheter. 

 

Hva vi har lov til.                                                                                                                                             Grunneiers generelle tillatelse:                             I stier som er merket, har vi lov til å  fjerne tørrkvist, lauvkratt og kjerr så det blir lett framkommelig. Fjerning av bartrær eller større lauvtrær krever spesiell tillatelse, også om de er nedfalls. På store trær kan en skånsomt fjerne kvist som hindrer passasje. Bruk sag eller saks, ikke øks, et par centimeter fra stammen.                       


Litt fra hver gir mye til alle.                                       Hvis du kan tenke deg å gjøre en praktisk innsats for friluftslivet i vårt område, vil vi bli glade om vi hører fra deg her på nettet eller på tlf 91159583.


 Tiltak for forflytningshemmede.

11 km. ble planert for rullestolkjøring i 2006. Det har dessverre vært få rullestoler å se i anleggene.

       6: Vintergruppene.

Turskiløypene: Løypene ivaretas av idrettslaga i de 4 kretsene. 
Løypetrasèene er planerte der det trengs og i god stand.
I samarbeid har skigruppene i Moelv, på Ring, i Veldre og i Næroset nå et sammenhengende løypenett på ca 160 km.

Evt. støtte til skiløypepreparering kan sendes til skigruppa der du bor.

Samarbeidspartene arbeider med turstiene fra hver sin kant. Vi samordner resultatene og sørger for at alt henger sammen.

7: Grasrotandel

Vi trenger all den støtte vi kan få, og blir veldig glade hvis du velger å gi din grasrotandel til oss.

Si fra til kommisjonæren når du tipper at du ønsker å gi grasrotandelen til "Moelvmarkas venner". Hvis du ikke ønsker å gi til oss, så gi  til noen du liker bedre. Hvis alle som tipper, sier fra, vil det bety millionsummer  ekstra til frivilligheten i kommunen. Hvis du ikke sier fra, går penga til Norsk Tipping.                                                                                           Vi takker alle som har støttet oss. Her er noe av det vi har brukt pengene til:

      

Mange fine stier og foreløpig 170 sitteplasser langs stiene


    

4 punkter med utsiktsplater.   2 badeplasser

Dessuten er det blitt mange bruer, dreneringsrør og en del klopping, foreløpig 31 små parkeringsplasser der stier krysser bilveg, over 200 oppslag med kunnskap, og snart kommer flere nye oppslagstavler.Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jan Støve | Svar 01.08.2015 12.54

Jeg har noen slektninger i Amerika som gjerne ville ha sett bildet av Tolvsteinene. Er det mulig for dere å sende det dere har på sidene om naturlosturer?

Eirik Løkke | Svar 25.04.2011 21.18

Hei, vi er en familie fra Lommedalen som har kjøpt hus og flytter til øverst i Ellevsæterveien her i Veldre nå i sommer. Vi har allerede blitt litt kjent her.

Kjell Sandbekk 12.06.2011 23.19

Jeg leder Moelvmarks Venner og vil gjerne møte dere. Har ikke funnetnoe tlfnr eller adresse. Fint hvis dere tar kontakt. Tlf 91159583

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.08 | 12:54

Jeg har noen slektninger i Amerika som gjerne ville ha sett bildet av Tolvsteinene. Er det mulig for dere å sende det dere har på sidene om naturlosturer?

...
03.02 | 18:20

Det kan vi gjøre når koia blir ferdig, forhåpentligvis tidlig på sommeren.

...
26.01 | 11:12

Forslag: Legg en lenke under teksten "Tur Nr. 9: Vardåsen - Kinde" til min artikkel om denne turen: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Kjeldearkiv:Vard%C

...
26.01 | 10:26

Hei. Var spent på hvor koia på Vardåsen skulle bygges i sommer. Fant svaret på nettsiden nå: ved Rønningen. Så fint for meg som bor i Næroset! Tusen takk!!

...
Du liker denne siden